Безпрецедентна акция в Албания: Арестуваха прокурори, бивши полицейски шефове и бизнесмени

Сред задържаните е и шефът на прокуратурата Ксевахир Лита

27.07.2023 | 15:00 Редактор: Юлиан Христов
Безпрецедентна акция в Албания: Арестуваха прокурори, бивши полицейски шефове и бизнесмени

Държавната полиция и Специализираната прокуратура (СПАК) на Албания проведоха мегаоперация в няколко града на страната през последните часове, започвайки от вечерта на 26 юли.

Бизнесмени, бивши полицаи, прокурори и членове на престъпни групи се озоваха с белезници, съобщава "Albanian Post".

Операциите включват акции в Тирана, Шкодра и Кукъс, след като от държавната полиция и СПАК са попаднали на следа в резултат на повредата на комуникационното приложение "SKY".

Властите са арестували бизнесмена Пелумб Гьока, бившия директор на оперативните сили Олтион Бистри, бившия полицай Ардит Хасанбега, шефа на прокуратурата Ксевахир Лита, както и Астмер Билал, част от групата Байра.

Подозренията са, че те са участвали в корупционни схеми, злоупотреба със служебно положение и организирана престъпна група.

Министърът на вътрешните работи на Албания Таулант Бала приветства операцията, организирана вчера вечерта от държавната полиция, при която бяха арестувани представители на организираната престъпност, служители на държавната полиция, както и прокурори, замесени в престъплението.

Чрез публикация в социалната мрежа Facebook Бала заяви, че тази значима операция е "ясно отражение на волята на нашите правоохранителни органи да атакуват престъпността в целия ѝ спектър и да изведат владението на държавата на друго ниво в правния ред в Република Албания".

Той изрази пълна увереност, че укрепването на сътрудничеството между правоприлагащите органи и общата борба за изчистване на центровете на престъпността ще изведат Албания на друго ниво на върховенството на закона, пише БГНЕС.

Олтион Бистри беше назначен за специалист в дирекцията за масови престъпления, като стана началник на операциите, задача, която той пое през февруари миналата година. През есента на 2021 г. Олтион Бистри беше на служба в полицията в Лежа, докато по-рано оглавяваше и полицията в Дуръс. Бистри беше и началник на комисар № 2 в Тирана.

По време на тази операция полицията арестува и Астмер Билал в Шкодра. Билал е известен като част от групата Байра в Шкодра и доскоро беше в затвора.

Снимка: БГНЕС