Хакери атакуваха банки в Албания, изтекоха данни на служители в министерства и институции

Банковите сметки на албанските граждани не са пострадали

28.12.2022 | 17:30 Редактор: Вяра Димова
Хакери атакуваха банки в Албания, изтекоха данни на служители в министерства и институции

През последните няколко дни банки в Албания от второ ниво са станали обект на хакерски атаки. Подобни нападения се случват навсякъде по света – не само в Албания, подчерта по време на среща с журналисти министърът на финансите и икономиката Делина Ибрахимай. Тя подчерта, че банковите сметки на албанските граждани не са пострадали.

"Албанското правителство провежда реформа в посока да може да следи всички атаки, които може да се случат в бъдеще. Такива атаки няма само тук, а във всички държави по света, и това е война, която е част от новия свят", посочи Ибрахимай.

Министърът на отбраната Нико Пелеши призна, че хакерските атаки се случват всеки ден и "нито един оператор, без значение дали правителствен или обществен, няма гаранции, че няма да стане обект на такива нападения".

Той обаче не отговори на журналистически въпрос дали кибератаките срещу банките са причината за спешната среща на премиера Еди Рама с управителя на централната банка Гент Сейко и заместник -директора на албанската специална служба ШИШ Олян Кануши. 

Ирански хакери от групата "вътрешно правосъдие" пуснаха данни от банковите сметки на служители в албанските министерства и държавните институции в събота, пише БГНЕС.

Иранските хакери от групата "Father's Justice" публикуваха в събота в Telegram данни от банковите сметки на високопоставени служители в албанските министерства и държавните институции.

Снимка: БГНЕС