САЩ обявяват нов пакет военна помощ за Украйна - ето какво ще включва

Оръжията се предоставят чрез специалните правомощия на президента Джо Байдън

25.07.2023 | 08:04 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ обявяват нов пакет военна помощ за Украйна - ето какво ще включва

Съединените щати възнамеряват да обявят отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна в размер до 400 милиона долара, съобщава Associated Press.

Според източник в Белия дом, новият пакет военна помощ ще включва различни боеприпаси за модерни системи за противовъздушна отбрана, разузнавателни дронове Hornet, както и бронетранспортьори.

Известно е, че пакетът включва ракети за системите за ПВО - HIMARS, NASAMS, Stinger и Javelin, авиационни ракети Hydra-70. Длъжностни лица също казват, че САЩ ще прехвърлят на Украйна разузнавателни дронове Hornet, артилерийски снаряди за гаубици и 32 бронетранспортьора Stryker, както и оборудване за разчистване на мини, минохвъргачки и 28 милиона патрона за малки оръжия.

Оръжията се предоставят чрез специалните правомощия на президента на Съединените щати, което позволява на Пентагона бързо да ги извади от собствените си запаси и да ги достави в Украйна, често в рамките на няколко дни.

Наскоро стана известно, че Съединените щати ще предоставят на Украйна нови оръжия на стойност 1,3 милиарда долара като част от пакета за военна помощ. По-специално се предвижда доставка на зенитно-ракетни комплекси NASAMS, предаде "Фокус".

Предишният пакет от военна помощ на САЩ включваше и касетъчни боеприпаси, които Украйна поиска преди няколко месеца. Те вече са доставени на територията на страната.

Снимка: БГНЕС