Украинската икономика разчита на връщането от чужбина на 4,5 млн. души

Повече от половината са жени, които биха спестили 10% от БВП на страната

24.07.2023 | 18:05 Редактор: Юлиан Христов
Украинската икономика разчита на връщането от чужбина на 4,5 млн. души

Възстановяването на украинската икономика ще зависи от това дали бежанците ще се завърнат в страната. По данни на Киев от началото на войната страната са напуснали повече от 6 млн. души, от които 68% са жени и деца. Мъжете на възраст 18-60 години подлежат на мобилизация и нямат право да напускат страната, освен след специално разрешение.

2,8 млн. от бежанците от Украйна са жени в трудоспособна възраст и ако те не се върнат в родината си, това ще коства около 10% от брутния вътрешен продукт отпреди началото на войната, изчислява Александър Исаков, експерт от Bloomberg Economics.

Това е най-лошият сценарий и означава загубата на около 20 млрд. долара годишно. Част от тях може да бъде временно покрита от финансовата помощ от ЕС в размер на 12,5 млрд. евро, която ще бъде отпускана в продължение на четири години.

Дори и преди войната Украйна беше в демографска криза с коефициент на плодовитост от 1,2, или едно от най-лошите в Европа нива. Сега със загиналите и инвалидизираните по време на войната трудовата сила ще бъде недостатъчна за икономическото възстановяване.

Украйна има амбициозна цел за възстановяване след войната и удвояване на икономиката си до 2032 г. Министерството на икономиката обаче изчислява, че за реализацията на плановете не достигат 4,5 млн. работници. Но този липса може да бъде покрита - от върналите се бежанци, 60% от които са образовани, и от чужденци.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка, архив: БГНЕС