Човешка грешка е причинила огнения ад в Родос? И земетресение удари острова

Много хора са били извикани за показания

23.07.2023 | 10:43 Редактор: Искра Ангелова
Човешка грешка е причинила огнения ад в Родос? И земетресение удари острова

Кошмарни моменти в Родос, който е подложен на изпитание от огнените фронтове, които продължават да горят неконтролируемо на острова, докато хиляди жители и туристи прекараха нощта в лодки, затворени спортни зали и специални постройки.

Операцията по евакуация продължава и във вечерните часове, като бреговата охрана е в пълна готовност да отстрани събралата се тълпа от плажа в Генади, който се евакуира.

До момента, както заяви областният управител на Южно Егейско море Джордж Хаджимаркос, около 8000 души са евакуирани и преместени на безопасно място, като същевременно той подчерта, че "все още имаме много хора".

В гигантската операция, започнала в събота по обяд, участват кораби на бреговата охрана, частни лодки, товарен кораб, пътнически ферибот и надуваеми лодки на ескадрилата "Рейнджър".

Най-драматичните моменти се разиграват в събота вечерта в село Лаерма, където пожарът е навлязъл в селището и първите къщи вече са обхванати от пламъци.

На територията на Родос действат общо 205 пожарникари с 13 туристически екипа, 39 автомобила, а словашките пожарникари също участват с 31 души персонал и 5 автомобила.

Както заяви говорителят на пожарната - Янис Артопиос, пожарникарите се борят на три фронта в язовирното езеро Гадура, Асклепийо и Лаерма. Пожарът в някои части на острова е достигнал до плажа. 

На острова е и правителствен екип със заместник-министъра към министър-председателя и директор на кабинета на министър-председателя Янис Братакос, заместник-министъра по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита, отговарящ за държавната помощ Христос Триандапулос и заместник-министъра на туризма Елена Рапти.

А хиляди туристи са блокирани в Родос. През последните няколко часа се наложи да бъдат евакуирани повече от 12 хотела, някои от които се предадоха на пламъците в района на Киотари. Според вицепрезидента на хотелиерите в Родос Янис Папавасилиу около 10 000 туристи са на път.

Призивите за помощ са постоянни, като заседналите на плажовете на Лардос постепенно се преместват. По информация на кореспондента на Bulgaria ON AIR в Атина - Силвия Станчева, хиляди хора са били транспортирани по море с плавателни съдове.

Човешката ръка е отговорна - много хора са призовани да свидетелстват.

Пожарът в Родос е причинен от човешка ръка, според говорителя на пожарната Янис Бакер. В разговор със SKAI говорителят на пожарната заяви, че в момента в Родос има 3 фронта на пожар и че изглежда, че всичко е причинено от човек.

"Ще се проверява дали е било умишлено или не", допълни той.

Много хора са били извикани за показания, но Бакер не уточни дали има арести.

А освен пожарите - и земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер удари в на изток-югоизток от Родос. Дълбочината на на труса е 33,5 км.

Снимка: БГНЕС

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа