"Огънят е извън контрол": Евакуират хора на Родос, пожарите стигнаха до хотелите

Разпалват се нови огнища

22.07.2023 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова

Евакуират туристи на остров Родос. Огънят достигна до хотели. Четвърти ден силите на пожарната и Гражданска защита не успяват да ограничат огнената стихия на острова.

По нареждане на властите евакуират жителите на три села в северната част на остров Родос. Под заплаха от разрастване на огнената стихия са два хотела със стотици почиващи. Властите преместиха туристите на безопасно място с възможност да продължат почивката. Някои туристи напускат острова с кораби на морска охрана. Помагат и частни яхти.

"Огънят е извън контрол и няма сила, която да го спре сега", съобщават пожарникарите. 

Властите прехвърлиха от други части на страната пожарникари и водоносни коли. Гасят със самолети и хеликоптери по въздух. Силният вятър в комбинация с много високи температури пречи за ограничаване на пожара. Разпалват се нови огнища.

Властите вземат мерки за безопасността на хората. От Червения кръст призовата жителите да предоставят спешно медицински материали в болницата, пояснява БНР.

Днес температурите в Гърция достигнаха до 44 градуса. Има опасност не само от пожари, но и за здравето на хората, ако стоят на слънце, предупреждават отново лекарите.

Снимка: БГНЕС

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа