Намериха 200 мъртви пингвина по крайбрежието Уругвай

Според защитници на околната среда причината е прекомерният и незаконен риболов

22.07.2023 | 13:12 Редактор: Вяра Димова
Намериха 200 мъртви пингвина по крайбрежието Уругвай

Около 2000 пингвина са умрели по крайбрежието на Източен Уругвай през последните 10 дни, а причината, която не изглежда да е птичи грип, остава загадка, съобщиха властите.

Магелановите пингвини, предимно млади екземпляри, са умрели в Атлантическия океан и са били отнесени от теченията до уругвайския бряг, заяви Кармен Лейзагойен, ръководител на отдела за фауна към министерството на околната среда.

"Това е смърт във водата. 90% от тях са млади екземпляри, които пристигат без запаси от мазнини и с празни стомаси", каза тя и подчерта, че всички взети проби са отрицателни за птичи грип.

Магелановите пингвини гнездят в южната част на Аржентина. През зимата в южното полукълбо те мигрират на север в търсене на храна и по-топли води, като достигат дори до крайбрежието на бразилския щат Еспирито Санто.

"Нормално е известен процент от тях да умрат, но не и такъв брой", каза Лейзагойен, като припомни, че миналата година в Бразилия е имало подобно измиране по неустановени причини, пише БГНЕС.

Хектор Каймарис, директор на защитената зона Лагуна де Роча, заяви пред АФП, че е преброил повече от 500 мъртви пингвина на разстояние 10 км от атлантическото крайбрежие.

Защитниците на околната среда обясняват увеличаването на смъртността на магелановите пингвини с прекомерния и незаконния риболов.

Снимка: БГНЕС