Дунавът става основна алтернатива за износ на зърно, но жегата пресушава реката

Маршрутът е пълен с предизвикателства

21.07.2023 | 11:30 Редактор: Вяра Димова
Дунавът става основна алтернатива за износ на зърно, но жегата пресушава реката

Заплахата от руска агресия срещу черноморските пристанища и кораби на Украйна ще принуди страната да изнася огромните си количества зърно по река, шосе и железопътен транспорт - всички тези маршрути са изпълнени с предизвикателства.

След като излезе от сделката за износ на зърно в Черно море по-рано тази седмица, Русия обяви, че всички кораби, насочени към украинските пристанища, вече ще се считат за военни кораби. С началото на прибирането на реколтите това означава, че украинските фермери вече няма да могат да разчитат на маршрута, който е бил използван за придвижване на около половината от реколтата от миналия сезон.

Това увеличава натиска върху световните хранителни пазари и нанася сериозен удар върху един от най-големите източници на приходи в Украйна.

Черно море исторически е пътят за по-голямата част от износа на зърно от Украйна в чужбина и помогна на страната да стане един от най-големите доставчици в света. Затварянето на пристанищата ще намали месечния износен капацитет на Украйна от около 7-8 милиона тона до максимум около 4 милиона тона, изчисли Александър Мари, главен анализатор в Agritel, отдела за анализи на селското стопанство на Argus Media.

Освен това се добавят множество логистични проблеми. Новината предизвика подновени страхове от глобална инфлация на храните и ще окаже допълнителен финансов натиск върху украинските фермери. Това принуждава страната да разчита на двойно по-дългите и по-скъпи маршрути до световните пазари - най-очевидният е Дунав. Но горещата вълна, разпространяваща се в южната част на Европа, понижава нивата на реките и намалява капацитета за износ, което ще направи транспортирането на зърно още по-трудно.

Сухопътните маршрути също са проблематични заради факта, че източноевропейските нации продължават да се противопоставят на притока на култури от Украйна от името на местните фермери, които протестираха, че вносът представлява заплаха за прехраната им.

От тези опции по-специално на пристанищата на река Дунав "ще се разчита в голяма степен", каза по телефона Майкъл Магдовиц, старши анализатор в Rabobank. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 4
Петко
преди 9 месеца
Да потапяш кораби с зърно си е грях все едно да унищожаваш хляб при положение че има толкоз хора гладни.Как Русия която е отгледала толкоз Велики личности стигна до това дъно в развитието си вече над 30г. Не съм чул за някаква научна разработка откритие Там.Само за война и унищожаване на хора.Падение на велик народ. Сигнализирай за неуместен коментар