Светът натиска Южна Африка да арестува Путин, Русия заплаши с обявяване на война

Зеленски изрази увереност, че войната в крайна сметка ще приключи с дипломация

19.07.2023 | 13:54 Редактор: Михаела Димитрова

Пожар избухна във военна база в Крим. Взривен е огромен склад за боеприпаси. Огънят се е разразил на полигона на базата. Всички пътища към склада са отцепени от руски военни, затворена е основната магистрала "Таврида". Близо 2 хиляди души в района ще бъдат евакуирани.

Междувременно, Москва е предупредила Република Южна Африка, че арестът на руския президент Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война". 

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС от 22 до 24 август, въпреки международната заповед за неговия арест. Южноафриканската страна е изправена пред силен международен натиск да потвърди, че ще арестува Путин, след като съдът в Хага издаде заповед за задържането му, като го обвини във военни престъпления в Украйна.

А в интервю за африкански медии президентът Володимир Зеленски изрази увереност, че войната в крайна сметка ще приключи с дипломация, но подчерта, че не е готов да преговаря с Путин с мотива, че "руският държавен глава е "фашист".

По-късно Зеленски отправи нови обвинения към Москва.

"Докладваха ми за нощните руски удари по Одеса, Житомир и други региони на страната ни. Руските терористи абсолютно умишлено се прицелиха в инфраструктурата на зърненото споразумение и всяка руска ракета е удар не само за Украйна, но и за всички по света, които търсят нормален и безопасен живот", каза украинският президент.

Най-малко седем души бяха ранени, след като Русия атакува през нощта пристанище и критична инфраструктура в Южна Украйна.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


4
4 rate up comment rate down comment 1
Тодор
преди 9 месеца
Иване, не арестуваха Буш,а оня комунягата-Милошевич,както си е и редно!!!То не бяха кандърми да спре геноцида,не бяха приказки и плюнки...Помня ги отлично. И накрая ги удариха,а Милошевич малко по-късно в ареста и до там!!!Путин е същото ***,но знае какво ще стане ако отиде и бас държа че няма да отиде там!!!!! А е отишъл,а е в ареста!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 9 месеца
Светът??? Какъв свят бе, група международни престъпници и грабители, оглавявани от изветрелия *** бидона. Правят си каквото си искат, прилагат повсеместно двойни стандарти и по всяко време могат да измамят всекиго безнаказано. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Петкан
преди 9 месеца
Защото има разлика, но какво да ти обяснявам , Иване. Няма да ни стигнат страниците за тези войни. И...не забравяй. Няма война в Украйна, а ,,военна операция" според Радев и Путин. Или ,,конфликт" -другата дума, измислена от комунистите. Като едно време,, Отчужден имот" - комунистическа глупост измишльотина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 5
Иван
преди 9 месеца
Защо не арестуваха Буш за войната в сърбия и Ирак? Сигнализирай за неуместен коментар