Русия засили ракетните удари по Украйна, инструктори от "Вагнер" са в Беларус

Украинските власти насърчават жителите на Суми да се евакуират

15.07.2023 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Русия засили ракетните удари по Украйна, инструктори от

Русия е увеличава интензивността на ударите по населените места около северната граница на Украйна, съобщават от украинската гранична служба, цитирани от CNN. По данни на институцията през юни, спрямо май, ракетните удари в областите Суми, Чернигов и Харков са били три пъти повече.

От началото на войната тези райони са били обстрелвани с ракети и дронове повече от 1000 пъти, разказва говорителят на службата за граничен контрол. Властите насърчават жителите на Суми да се евакуират предвид военните действия.

От Института за изучаване на войната (ISW) цитират Министерството на отбраната на Беларус, според което инструктори на ЧВК "Вагнер", които са работили в Африка, в момента са в тренировъчни лагери в Беларус. Те са пристигнали в страната през окупираните територии в Луганска област, допълват властите в страната.

Руски военни кореспонденти съобщиха за действията на украинците на север и на юг в Бахмут в опит да обкръжат града. Маляр отбелязва, че е имало опит на руснаците да си върнат позициите в северната част на Бахмут, но е неуспешен. 

В ранните часове на 15 юли отново е имало атаки с дронове, като информацията за броя им се уточнява. От началото на тази седмица Русия извършва всяка вечер удари с дронове и ракети по украински градове. В сутрешните часове на 14 юли украинските противовъздушни сили съобщиха за 17 дрона, от които бяха унищожени 16, и една ракета С-300, която не може да бъде "свалена" от ПВО. 

Зърнената сделка, по силата на която Украйна изнася селскостопанска продукция през три от черноморските си  пристанища, изтича на 17 юли и на този етап няма индикация, че ще бъде продължена.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС