Стачка на актьорите парализира Холивуд, искат по-високи заплати и гаранции за работа

Нарастват опасенията им за бъдещето, свързани с навлизането на технологиите

14.07.2023 | 19:28 Редактор: Искра Ангелова

Най-голямата в историята стачка в Холивуд започна в полунощ местно време. 160 000 души спряха работа и на практика блокираха американския филмов и телевизионен бизнес на стойност 134 милиарда долара. Недоволството е породено от заплащането и от условията на труд. От друга страна - нарастват опасенията за бъдещето, свързани с навлизането на технологиите.

Синдикалистите искат гаранции, че изкуственият интелект и компютърно генерираните лица и гласове няма да заместват актьори. Профсъюзът настоява стрийминг гигантите да се споразумеят за по-справедливо разпределение на печалбите.

Актьорите искат също заплащането им да бъде съобразено с инфлацията.

"Отворихме нова важна страница в историята на нашия профсъюз. След четири седмици преговори с филмовите и телевизионни продуценти, те не желаят да предложат честно споразумение по въпроси, които са ключови за поминъка на актьорите и изпълнителите. Затова нашият борд гласува едонодушно за режим на стачка. Студиата и стрийминг компаниите извършиха големи промени в бизнес модела на нашата индустрия. Те, обаче настояват условията по нашия договор да бъдат замразени. А актьорите заслужават колективен договор, който да отразява промените", коментира председателят на протестиращите актьори - Дънкан Крабтри.

Профсъюзът претендира, че представлява десетки хиляди актьори. Големи звезди на Холивуд, които също са членове на синдиката, изразиха опасенията си от условията, предлагани от филмовите студиа и телевизионните продуценти, в отворено писмо.

Сред подписалите са Мерил Стрийп, Глен Клоус, Бен Стилър. Това е най-голямото спиране на работа в Холивуд от повече от 40 години насам.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.