Излязоха подробности за опита за атентат в масонска ложа в центъра на Атина

В сградата е избухнало взривно устройство, открито е второ

13.07.2023 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева
Излязоха подробности за опита за атентат в масонска ложа в центъра на Атина

Тази сутрин във Великата масонска ложа в центъра на Атина е имало опит за атентат. В сградата е избухнало взривно устройство. Взривът е бил предшестван от обаждане за бомба. Затворени са били улици в центъра на Атина.

В 6:30 ч. сутринта неизвестни лица са подали сигнал за бомба в сградата в Ахарнон, без да посочат времева рамка. Преди пристигането на ТЕМС на мястото на инцидента е имало експлозия с малка мощност, без да се причини наранявания. По-късно е съобщено, че е намерен втори подозрителен предмет, като районът е останал отцепен в продължение на час. Няколко минути след 9:00 ч. е извършена контролирана експлозия на обекта.

Полицията смята, че атентаторът е лице без особен опит в конструирането на самоделни взривни устройства. Изводът е на база окабеляването на второто устройство, което е било намерено в дървена кутия и е било неутрализирано чрез контролирана експлозия от ТЕЕМ. Устройството, което се взриви пък, е било с малката мощност, причинило е само незначителни материални щети.

Първата оценка е, че извършителят може да е действал индивидуално и не принадлежи към група атентатори.

По случая е образувано предварително разследване от органите на Държавната служба за сигурност, а за случая е информирана и Антитерористичната служба на Гърция, съобщи за Bulgaria ON AIR Силвия Станчева от Атина.

Снимка, архив: БГНЕС