Лондон: Глобяват руски фирми, които са без "доброволци" в Украйна

Набирането на персонал през последните месеци е предизвикано от тежки загуби в жива сила

11.07.2023 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова
Лондон: Глобяват руски фирми, които са без

Руските строителни фирми могат да бъдат глобени за това, че не са осигурили "доброволци", които да служат в Украйна, се казва в сводката на британското разузнаване за Министерството на отбраната тази сутрин. 

От Министерството на отбраната казват, че е много вероятно общинските власти в Москва да заплашват да откажат договори на строителни фирми, ако те не успеят да достигнат квотите за предоставяне на "доброволци", които да служат в Украйна. Има сведения, че една компания е определила като цел набиране на 30 доброволци до края на август 2023 година.

Британските военни коментират, че мярката вероятно ще засегне главно етническите малцинства, които съставляват мнозинството от строителните работници в руската столица и че този ход най-вероятно мълчаливо е одобрен от кмета на града Сергей Собянин, съобщава БНР.

Собянин продължава да се опитва да сведе до минимум въздействието на конфликта върху по-заможните московчани, докато очевидно продължава да подкрепя военните усилия.

Западните анализатори предполагат, че набирането на персонал през последните месеци е предизвикано от тежки загуби в жива сила в продължилата месеци битка за град Бахмут в Източна Украйна, както и от скъпоструващата неуспешна атака срещу град Вухледар, която силно изтощи и изчерпа руските сили в Донбас преди очакваната украинска контраофанзива.

Снимка: БГНЕС