Скъпи самолетни и влакови билети провалят летните почивки на италианците

Поскъпнали са с над 40%

11.07.2023 | 07:52 Редактор: Тодор Петров
Скъпи самолетни и влакови билети провалят летните почивки на италианците

Скъпи излизат летните ваканции на италианците тази година. Причината са повишените цени на самолетните билети и тези на влаковете.

Анализът на потребителската организация Altroconsumo показва, че цените на самолетните билети в сравнение за същия периoд на миналата година са по-скъпи с над 40 на сто, а тези за влаковете с над 13%.

Вътрешните полети поскъпнаха дотолкова, че губернаторът на остров Сицилия Ренато Скифани изрази недоволството си отново като каза, че цените на нискотарифните авиокомпании са дори по-високи от тези на традиционните.

Позовавайки се на проучването на Altroconsumo, че  допълнителните разходи увеличат първоначалната цена на билета с цели 545%, Скифани подчерта, че проблемът вече не е само за маршрутите от и до Сицилия, а за цялата система на страната, изнудвана от "авиационно лоби", което спекулира с  италианците.

Гарантът за наблюдение на цените Бенедето Минео поиска от основните авиокомпании "точни обяснения за динамиката на цените както и за определени маршрути с аномално изменение". На 20 юли по въпроса ще има заседание комисията за наблюдение на цените към Министерството на индустриалната политика, съобщава БНР.

Снимка: БГНЕС