Байдън пристигна в Лондон, ще разговаря с Чарлз III и Сунак за Украйна

След това американският президент ще отпътува за Литва

10.07.2023 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
Байдън пристигна в Лондон, ще разговаря с Чарлз III и Сунак за Украйна

Започна европейската обиколка на американския президент Джо Байдън. Той вече пристигна в Лондон, където са предвидени срещи с британския крал и премиера на Великобритания.

Това е първата им среща от възкачването на Чарлз III на престола. Преди да отпътува за Литва, Байдън ще разговаря и с британския премиер Риши Сунак. Очаква се една от основните теми на разговор със Сунак да бъде решението на САЩ да предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна.

Засилени са мерките за сигурност във Вилнюс преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО. Очаква се по време на двудневния форум в литовската столица, който ще се проведе на 11 и 12 юли, съюзниците да препотвърдят подкрепата си за Украйна, както и да очертаят ясни параметри за пътя на членството на Киев в Алианса.

Ще бъдат одобрени и нови регионални планове за защита, а по думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ще бъде договорен и пакет от мерки в помощ на Украйна. На срещата България ще бъде представена от премиера акад. Николай Денков.

Снимка: БГНЕС