Експлозии в Киев: Заподозреният се е самовзривил в сградата на районния съд

Според прокуратурата в града двама души са били евакуирани

05.07.2023 | 21:22 Редактор: Михаела Димитрова
Експлозии в Киев: Заподозреният се е самовзривил в сградата на районния съд

Полицията пристигна бързо в районен съд в Киев в късния следобед, след като получи съобщения за експлозия, съобщава Ройтерс. Градските власти посочиха, че може би става въпрос за избухнало взривно устройство. Киевската градска военна администрация съобщи, че експлозията е станала в 17:20 часа местно време в Шевченковския съд в центъра на столицата.

Според предварителна информация е било задействано взривно устройство в тоалетната на съда от мъж, който е бил отведен в сградата на съдебно заседание, по което той се явява като обвиняем.

Видеозаписи в социалните медии показват поне един човек, който е изнесен от мястото на инцидента на носилка, а според прокуратурата двама души са били евакуирани.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко пристигна на мястото. "Извънредно събитие се случи в Шевченковския съд на град Киев. Полицията получи сигнал за експлозията", каза министърът на вътрешните работи Клименко в по-ранно изявление.

Според прокуратурата предполагаемият извършител се е заключил в стая в сградата на съда. "Той се е опитал да избяга от ареста, докато бил в тоалетната, след което е използвал неидентифицирано взривно устройство", посочиха от украинската прокуратурата.

Впоследствие обаче Клименко посочи в друго свое изявление, че мъжът може да е стъпил неволно върху експлозиви, предаде БНР. Местни медии съобщиха отделно, че заподозреният е Игор Хуменюк, обвинен в хвърляне на гранати близо до сградата на Върховната Рада през 2015 г.

Снимка: БГНЕС