Украинските сили приближават Бахмут, атакуваха руски позиции по южния и северния фланг

Силите ни "притискат" освобождават териториите, обяви говорителят на Източното командване Серхий Череватий

02.07.2023 | 20:01 Редактор: Вяра Димова
Украинските сили приближават Бахмут, атакуваха руски позиции по южния и северния фланг

Украинските сили продължават постепенно да настъпват към фланговете на ключовия град Бахмут в Донецка област. Това съобщи говорителят на Източното командване Серхий Череватий пред националната телевизия, съобщава "Киев Индепендент". За военна активност се съобщава и в района на Херсон, където руските сили са подложили на обстрел жилищен район.

Украинските сили "притискат" руските войски и освобождават териториите, обяви Серхий Черевати, без обаче да уточни колко далеч са напреднали. Атакувани са руските позиции по южния и северния фланг, с успех близо до две населени места южно от Бахмут.

В последния си анализ Американският институт за изследване на войната твърди, че настъпателните операции на Украйна близо до Бахмут може да принудят Русия да изтегли отбранителни сили от други региони на Украйна. Според доклада Русия вече е разположила подкрепления в района на Бахмут, информира БНР.

Военна активност и в южната част на Украйна. Няколко души са били ранени при руски обстрел по обед в жилищен район в Херсон, съобщават от местната украинска военна администрация, цитирани от "Гардиън". Нанесени са щети на висока жилищна сграда, аптека и ресторант. Не се съобщава за броя на пострадалите. Според информацията един от ранените е 50-годишен мъж, който е настанен в болница.

"Гардиън" съобщава за продължаващи тежки битки в Херсон, близо до разрушения Антоновски мост над река Днепър.

Снимка: БГНЕС