Кандидат-студенти бягат от РСМ, предпочитат да учат в България и Словения

Основната причина е качеството на образованието, перспективата и икономическите стандарти

01.07.2023 | 12:24 Редактор: Вяра Димова
Кандидат-студенти бягат от РСМ, предпочитат да учат в България и Словения

21 на сто от кандидат-студентите в съседна РС Македония стягат куфарите за следване в България или Словения. Това сочат данните от последното проучване на Правния факултет към Университета "Гоце Делчев" в Щип.

"Тези данни са част от голямо проучване на голям брой учени и студенти", съобщи пред държавната информационна агенция проф. Страшко Стояновски. Според него за последните пет години броят на младежите, които желаят да учат извън страната се е увеличил двойно. Пред 5 години техният процент е бил близо 13, а днес е над 21 на сто, каза още македонският професор.

В изследването са обхванати четири области с 13-14 града със средни училища. В проучването са включени областите от Североизточната част, от Източната част, Югоизточната част и повардарието на западната ни съседка, пише БГНЕС.

Според Стояновски основната причина за интереса да се следва в чужбина, е "качеството на образованието, перспективата и икономическите стандарти". "Икономическият фактор е ключов за миграцията и професионалното израстване", подчерта професорът.

Пълните данни от изследването ще бъдат оповестени през утрешния ден.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Да
преди 9 месеца
В България ще научат правилно езика на бабите и дядовците си. Сигнализирай за неуместен коментар