fallback

Туристът, написал името на приятелката си и осквернил Колизеума, е българин

Иван Димитров беше заснет как дълбае в тухлената зидария

30.06.2023 | 07:45 Автор: Михаела Кирилова

Туристът, който издълба името си и това на приятелката си в 2000-годишния Колизеум във видео, гледано от милиони, е българин. 

27-годишният Иван Димитров, който също се нарича Иван Хокинс, беше заснет от камерата на американския летовник Райън Луц, докато издълбава с връзка ключове думите "Иван и Хейли 23" в тухлената зидария.

Той е фитнес инструктор, който живее във Великобритания, разкрива MailOnline, цитиран от БГНЕС.

Роденият в Ловеч Иван беше в Рим с дългогодишната си приятелка - 33-годишната Хейли Брейси, миналия уикенд. Служителите останаха бесни от безсмисления вандализъм и обещаха да издирят виновника. MailOnline установи, че Иван, работи като фитнес треньор в Бристол, но и като шофьор на доставки. Смята се, че Хейли управлява собствен бизнес за спортно хранене и двамата живеят заедно в предградието Кейншам, недалеч от фитнес залата Лонгуел Грийн, където Иван е треньор.

Случаен минувач засне г-н Димитров, докато издълбава имената в каменните стени на 1937-годишната сграда с помощта на връзка ключове миналия петък, 23 юни. 

В изявление, публикувано в четвъртък следобед, говорител на карабинерите каза: "След разследвания по жалба, представена от администрацията на Colosseum Park, карабинерите в координация с прокурора на Рим, идентифицираха чрез традиционни разследвания и фотографско сравнение, лицето заподозряно, че е отговорно за гравирането на собственото си име и това на партньорката си в Колизеума. Карабинерите са установили, че това е двойка, мъж и жена, живеещи в Англия", обясни говорителят.

Reputo gravissimo, indegno e segno di grande inciviltà, che un turista sfregi uno dei luoghi più celebri al mondo, il Colosseo, per incidere il nome della sua fidanzata. Spero che chi ha compiuto questo gesto venga individuato e sanzionato secondo le nostre leggi. pic.twitter.com/p8Jss1GWuY

— Gennaro Sangiuliano (@g_sangiuliano) June 26, 2023

 

Райън публикува видеото онлайн, след като се натъква на Иван, облечен в синя тениска и къси панталони, докато обезобразява тухлената зидария. Райън казва: "Ти сериозно ли? Това е глупаво".

Отличителен черен спортен часовник с кръгъл циферблат на китката му съвпада с този, който Иван носи на страницата си във Фейсбук за фитнес тренировки. Хейли, която е облечена в бяло и носи раница, остава с лице към стената. При намесата на Райън, Иван просто се обръща и му се усмихва безумно, преди да насочи вниманието си към издълбаването на името си и това на Хейли на стената.

Географът Райън публикува кадрите на уебсайта Reddit и клипът му бързо стана известен, само в YouTube той беше гледан над 220 000 пъти. Имаше и недоволство от страна на официални лица в Рим, а гневният министър на културата на страната Дженаро Санджиулиано каза: "Смятам за много сериозно, недостойно и признак на голяма неучтивост турист да опорочи едно от най-известните места в света, историческо наследство като Колизеума, за да гравира името на годеницата си".

Колизеумът, смятан за едно от седемте чудеса на съвременния свят, е обект на световното наследство. Това е заедно с 54 други италиански обекта, които съставляват историческия център на града. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback