Майк Пенс в Киев: САЩ ще продължат подкрепата за Украйна до победа

Той е първият републикански кандидат за президент, който посещава страната

29.06.2023 | 23:01 Редактор: Вяра Димова
Майк Пенс в Киев: САЩ ще продължат подкрепата за Украйна до победа

Майк Пенс се срещна с украинския президент Володомир Зеленски по време на посещението си в страната, като заяви, че Вашингтон ще продължи подкрепата си докато не бъде постигната победа, съобщи "Си Ен Ен".

Кандидатите на републиканската партия, които се борят за президентската номинация на своята партия, са разделени по въпроса за ролята на Америка в продължаващия конфликт.

Пенс се срещна със Зеленски в президентския дворец в Киев, като заяви на украинския лидер, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна, "докато не бъде постигната победа, но след това и справедливост".

Той се спря в три различни града и села - Буча, Ирпин и Мосчун - извън Киев, които бяха свидетели на тежки разрушения от обстрел и ужасяващо насилие срещу цивилни граждани по време на руската окупация миналата година. Той обиколи разрушенията, срещна се с местните жители и положи цветя на паметниците на загиналите във войната.

"Американският народ се моли с вас, подкрепя ви в Украйна", каза той на семействата, които срещна в Ирпин, цитиран от БГНЕС.

Пенс е силен защитник на подкрепата на САЩ за Украйна срещу руската инвазия, като твърди, че това е в интерес на Америка, и е първият републикански кандидат за президент, който посещава страната, докато трае надпреварата за 2024 г.

Той предупреди, че Русия може да не се спре на Украйна и да застраши съюзниците от НАТО, в резултат на което да се наложи Америка да изпрати военни части.

"Това не е война на Америка. Но ако се разколебаем в ангажимента си да окажем подкрепа на народа на Украйна, за да защити свободата си, нашите синове и дъщери скоро може да бъдат призовани да защитят нашата", каза той в речта си през февруари в Тексаския университет в Остин по повод едногодишната годишнина от руската инвазия. Той също така нарече Путин "военен престъпник" и заяви, че в Републиканската партия "няма място за апологети на Путин". 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
НАТО
преди 10 месеца
Украинската армия изчерпва войниците си. Как НАТО ще помага на Украйна, която ще остане без войска-ще изпрати жива сила, или ще се примири с руска победа? Сигнализирай за неуместен коментар