Денков разбрал аргументите за назначаване на Илиана Иванова, но няма да ги сподели

Лидерите на ЕС обсъждат последиците от прекратения бунт на "Вагнер"

29.06.2023 | 15:40 Редактор: Юлиан Христов

Министър-председателят акад. Николай Денков обяви, че е разбрал какви са аргументите за назначаването на кандидатурата на ГЕРБ за еврокомисар, но отказа да ги сподели.

"Г-жа Фон дер Лайен, в първите пет минути, в които бяхме насаме, каза че е взела това решение с аргументи, които аз няма да предавам – това беше разговор на четири очи. Това, което се разбрахме - съобщението трябва да дойде от Европейската комисия. Доколкото зависи от мен, аз ще правя и правя всичко възможно да си извървим етапите с Мария Габриел, така че да стигнем до ротацията. Има много неща, които не зависят от мен и те са в Народното събрание", коментира акад. Денков пред журналисти в Брюксел.

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят последиците от прекратения бунт на групировката "Вагнер" в Русия, въпреки че въпросът не е включен в дневния ред на срещата на върха в Брюксел. Очаква се те да обещаят по-нататъшна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу инвазията на Москва.

Лидерите ще разговарят и с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, който ще проведе едностранни срещи, включително с българския министър-председател Николай Денков, който представлява страната ни в Брюксел.

Днес Денков ще се срещне още с премиера на Нидерландия Марк Рюте и с австрийския канцлер Карл Нехамер за ветото им за приемането на България в Шенген.

На влизане на Съвета Денков коментира избора на български еврокомисар. Във вътрешнополитически план той потвърди, че целта му е ротация в управлението.

Снимка: БГНЕС