Байдън не бърза с оценката за похода на "Вагнер" към Москва

Байдън отхвърли конспиративните теории за участието на Запада в бунта

26.06.2023 | 23:16 Редактор: Юлиан Христов
Байдън не бърза с оценката за похода на

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "твърде рано" да се правят окончателни изводи за въздействието на прекратения поход на "Вагнер" срещу Москва и подчерта усилията за запазване на западното единство по отношение на Украйна.

"Ще продължим да оценяваме последствията от събитията през уикенда и последиците за Русия и Украйна", заяви Байдън в Белия дом. "Все още е твърде рано да стигнем до окончателно заключение за това накъде ще се развие ситуацията", допълни той.

Байдън обаче подчерта, че той и ключови западни съюзници са в тясна връзка и че е казал и на украинския президент Володимир Зеленски, че подкрепата на САЩ ще остане силна.

"Независимо от това, което се случи в Русия, ние, Съединените щати, ще продължим да подкрепяме отбраната и суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", каза Байдън.

Байдън отхвърли конспиративните теории за участието на Запада в бунта, като заяви, че е координирал действията си с европейските лидери по темата и "те се съгласиха с мен, че трябва да сме сигурни, че няма да дадем на (руския президент Владимир) Путин никакво извинение... да обвини за това Запада и НАТО".

Размириците са "част от борбата в руската система", каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

Президентът на САЩ добави, че отново ще се обади на ключови съюзници. Той не каза кои лидери, но в събота се консултира с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и британския премиер Риши Сунак.

Снимка: БГНЕС