Англия страда от санкциите на Запада, престъпни групи крадат селскостопанска техника

Посегателствата идват след доставките за Русия и Беларус след нахлуването в Украйна

23.06.2023 | 10:47 Редактор: Вяра Димова
Англия страда от санкциите на Запада, престъпни групи крадат селскостопанска техника

Руската инвазия нанася сериозни щети на Украйна. Последиците от войната и санкциите, наложени от Запада, се усещат в цяла Европа - дори в най-селските и отдалечените райони на Англия. Както пише Politico, британската полиция смята, че фермери и строителни oбекти са засегнати от вълна от кражби. Според статията организирани престъпни групи крадат цели машини или демонтират части - и изпращат все по-големи количества от откраднатите стоки през Източна Европа към Русия.

"Това се разпространява като пандемия. Нищо не е в безопасност, независимо къде го скриеш", цитира списанието жена, която управлява ферма в Хертфордшир. По данни на полицията кражбите на селскостопанска и строителна техника в Англия и Уелс са се увеличили с повече от 300% през първото тримесечие на тази година. Сред желаните вещи са багери и високотехнологични GPS устройства, които позволяват на фермерите да картографират полетата си и да ги обработват по-ефективно.

Западните производители на селскостопанска техника - включително американският гигант John Deere и нидерландската компания Lely - спряха доставките за Русия и Беларус след нахлуването в Украйна. В началото на инвазията руски войници разграбиха завод на John Deere в Украйна, тъй като руските земеделски производители се затрудняват да получат жизненоважни резервни части заради санкциите.

Според застрахователната компания NFU Mutual април е вторият най-лош месец за кражби на GPS, като разходите са се удвоили до повече от 500 000 паунда през първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период на 2022 г. Компанията издаде предупреждение за засилване на мерките за сигурност преди сезона на прибиране на реколтата, когато селскостопанските машини и оборудване, често оставяни на полето през нощта, са по-уязвими. 

Никол Джаксън, експерт по международна организирана престъпност и доцент в Simon Fraser University в Британска Колумбия, Канада, казва, че е добре известно, че незаконните икономически дейности „процъфтяват в конфликтни ситуации".

"Очакваме да се появят черни пазари в световен мащаб за цяла гама продукти - селскостопански стоки, оръжия, електронно оборудване и т.н. - поради санкциите (над Русия) и войната като цяло", казва Джаксън

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay