Украйна опитва да настъпва и успешно удържа руската контраатака

Активни са настъпателните операции в западната част на Запорожка област

22.06.2023 | 12:16 Редактор: Вяра Димова
Украйна опитва да настъпва и успешно удържа руската контраатака

Институтът за изследване на войната отчита украински настъпателни операции и опити на Русия да контраатакува. В ежедневната си сводка за войната, която публикува на своя сайт, мозъчният тръст, базиран във Вашингтон, пише, че Въоръжените сили на Украйна (ВС) са настъпвали в поне три участъка от фронта.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр съобщи за частичен успех на ВСУ на линията Белогоровка-Шипиловка в югозападната част на североизточната Луганска област. Институтът за изследване на войната цитира и руски микроблогър за украински настъпателни действия южно и западно от Кременная.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че продължава украинската офанзива в западната част на източната Донецка област и източната част на съседната Запорожка област, по-конкретно по линията Вилне поле - Макаровка. Руски микроблогъри от своя страна са продължили да обсъждат украинските атаки в района, особено южно от Велика Новосилка, отбелязва американският мозъчен тръст.

Институтът за изследване на войната също така цитира украински и руски източници, че продължават настъпателните операции на ВСУ в западната част на Запорожка област, южно и югозападно от град Орехов. Руските въоръжени сили от своя страна контраатакуват в опит да си върнат позициите, които са загубили в района, информира БТА.

Руски източници отбелязаха сравнително по-бавни темпове на украинските настъпателни операции в западната част както на Донецка, така и на Запорожка област в сравнение с предходните дни, допълва в своята сводка американският мозъчен тръст.

Снимка: БГНЕС