Милиарди долари отиват към Киев, лидери от 60 държави обещаха подкрепа на Зеленски

Русия трябва да плати цената на възстановяването, заяви Риши Сунак на конференция в Лондон

21.06.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон събра представители от над 60 държави. Чрез видеовръзка във форума се включи и украинският президент Володимир Зеленски. А американският държавен секретар обяви, че Щатите ще предоставят нова помощ от 1,300 млрд. долара за икономиката на Киев.

Преди началото на конференцията лидерите бяха поканени на прием от крал Чарлз III. Антъни Блинкен се включи във форума на път за страната си след посещение в Китай, където получи обещание за стабилизиране на отношенията между Вашингтон и Пекин. Новата американска помощ е в допълнение към вече над 20 милиарда, предоставени на Украйна. Тя е предназначена за енергийната система на страната, за транспортната инфраструктура и за модернизация на граничните пунктове и митниците. 

"Да не се заблуждаваме. Всички реформи и усилия за възстановяване зависят от украинските способности за възпиране и защита от бъдещите атаки от Русия. Затова дори и да инвестираме в средносрочно и дългосрочно възстановяване - трябва да подкрепяме украинските военни, така че те да могат да защитават украинския суверенитет, териториална цялост и независимост", каза Блинкен.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че Русия трябва да плати цената на възстановяването. Той обеща гаранции по заеми на стойност 3 милиарда долара, а също и нова застрахователна рамка по риска "война", която да стимулира компаниите да инвестират в Украйна. 

"Това е огромна стъпка напред към подпомагане на застрахователите да подкрепят инвестиции в Украйна, като се отстрани една от най-големите бариери и се осигури на инвеститорите увереността, от която се нуждаят, за да действат", обясни Сунак.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е необходимо да се премине към реални проекти за страната. На конференцията присъства украинска делегация с предложения за проекти, в които да се инвестира. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще предостави на Украйна 50 млрд. евро за периода до 2027 година. Тя призова представителите на бизнеса за активно участие във възстановяването.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС