Русия глоби Viber и Telegram, разпространявали съдържание за войната в Украйна

Москва затегна контрола върху отразяването на конфликта от медии и блогъри

20.06.2023 | 19:46 Редактор: Вяра Димова
Русия глоби Viber и Telegram, разпространявали съдържание за войната в Украйна

Московски съд глоби компаниите собственици на мобилните приложения Viber и Telegram, защото не са премахнали съдържание, окачествено от руските власти като незаконно, включително за войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

По данни на агенция "Интерфакс" компанията Telegram, чието седалище е в Дубай, трябва да плати 4 милиона рубли (47 525 долара), а японската компания, стояща зад Viber - 1 млн. рубли.

Приложението Telegram, което беше създадено през 2013 г. от родените в Русия братя Павел и Николай Дурови, е изключително популярно в Русия, където то се използва всекидневно от Кремъл и министерството на отбраната, а също и от журналисти, опозиционери, правозащитни организации и милиони обикновени хора.

По данни на руски медии глобата срещу Telegram е наложена за отказ да бъдат премахнати 32 канала, публикуващи невярна информация за така наречената специална военна операция на Русия в Украйна, пише "Труд".

Москва затегна контрола върху отразяването на конфликта от медии и блогъри. Руските власти въведоха по-строги наказания за "дискредитиране" на действията на въоръжените си сили и за публикуване на фалшива информация за тях. Те често налагат глоби срещу редица доставчици на съдържание като Google, Twitter, Facebook и Instagram, а този месец за пръв път и срещу WhatsApp.

Снимка: pixabay