Тенденция в САЩ: Вместо да освобождава работници, бизнесът намалява работното им време

Съкращенията са с 13% по-малко спрямо средното през 2019 година

18.06.2023 | 16:59 Редактор: Юлиан Христов
Тенденция в САЩ: Вместо да освобождава работници, бизнесът намалява работното им време

През последните месеци има бум на наетите служители в САЩ, но работата като цяло намалява - до 34,3 часа средно на седмица, спрямо пика през януари 2021 година от 35 часа, сочат данните на Министерството на труда в САЩ, цитирани от The Wall Street Journal.

Експерти коментират, че в миналото намаляването на работното време е било надеждна индикация, че следва вълна от съкращения. В момента обаче изглежда сякаш, че работодателите в САЩ се подготвят за предстояща рецесия с намаляване на работното време и запазване на служителите. Съкращенията са с 13% по-малко спрямо средното през 2019 година (преди пандемията от коронавируса), нещо повече - има ръст на заплащането, сочи още статистиката.

Пандемията направи работодателите в САЩ необичайно търпеливи и избягват освобождаването на персонал, който ще им бъде нужен, когато бизнесът се активира отново. Те не са и съвсем сигурни, че сигналите за рецесия са реални, защото икономиката още не е преодоляла всички негативи от пандемията.

Сега компаниите в САЩ най-накрая имат достатъчно служители, които да върнат нормалния работен ритъм в предприятията. Преуморените досега работници естествено намаляват работата, а и има промяна в приоритетите между професионалния и личния живот, допълва още WSJ.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Pixabay