Властите в Одеса забраниха къпането на плажовете: Има риск за здравето на хората

В морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми

18.06.2023 | 12:02 Редактор: Искра Ангелова

Плажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане. Причината е значително влошаване на качеството на водата. Мярката е обявена официално от градския съвет и е свързана с последиците от огромното наводнение при разрушаването на Каховския язовир.

Дни наред местните власти предупреждаваха, че морето носи боклуци от районите, попаднали в зоната на наводненията след разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. За предизвикания тежък екологичен инцидент Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Украинските медии публикуваха снимки на появили се в Одеса табели и плакати, информиращи за забраната. 

"Къпането в морето засега не е препоръчително и дори се наложи да бъде забранено", каза началникът на областната военна администрация Олег Кипер.

Препоръчваме да не се посещават морските брегове и плажове поради замърсяването на акваторията на Черно море в региона. В морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, не е открит причинител на холера. Но не се препоръчва и да се разхождате по крайбрежието, нито пък риболов. 

Ситуацията в Одеса не означава заплаха за българската част от Черноморието. Българските власти уверяват, че за нашите брегове опасност няма. Цитират се и експерти, според които залповото изливане на сладки води в морето носи замърсяване, което остава локално.

За всички действия предприети за справяне с огромното наводнение президентът Володимир Зеленски изрази благодарност към държавите съюзници и хуманитарните организации за оказаната помощ. Все още в неизвестност след бедствието са над 30 души, украинските власти съобщиха за 16 загинали. Руската страна твърди, че броят на загиналите в контролираните от нея райони в Южна Украйна е нараснал на 29 души, а десетки жители са в неизвестност.

Снимка: БГНЕС