Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Учените категорични: Няма опасност за България след разлива в Каховка

Холера в България няма от 1921 г., а сега е съвсем невъзможно

15.06.2023 | 20:35

Директорите на два института към БАН са категорични, че след разлива в "Нова Каховка" няма опасност за страната - както по отношение на придвижването на замърсените води, така и за масово заразяване на хора с холера.

Според доц. Николай Вълчев - директор на института по океанология към БАН, в първите дни след инцидента е имало силно скоростно течение, което притискало петното на замърсителите към брега.

"Теченията обаче се успокоиха, а дори се появиха обратни течения, които отвеждат назад към залива на Одеса", каза доц. Вълчев.

Той беше категоричен, че никой не може да спре движението на част от замърсената вода, но от сателитни снимки се вижда, че цветът на морската вода е прозрачен. Освен това дунавските води намаляват солеността.

"Много трудно е да се каже, при най-лошия сценарий, колко бързо замърсена вода би стигнала до България. Все още не е ясно какво е количество вода, която е навлязла в Черно море, не е ясно колко е замърсена и затова няма как да се използват познатите модели на изчисление. Категорично ясно е, че изплувалият труп на крава в района по Южното Черноморие не е от Одеса", обясни доц. Вълчев.

Че опасност от здравна гледна точка няма, увери и проф. Пенка Петрова - директор на института по микробиология към БАН.

"В момента се следи за салмонелоза, ешерихия коли, причинителят на холерата и хепатитния вирус. В България не сме обезпокоени по ред причини - най-важната е, че в Одеса няма болни хора. Там са взети мерки населението да бъде защитено. Освен това не всички щамове на тези бактерии причиняват чревно заболявания", коментира проф. Петрова.

Холера в България няма от 1921 г., а сега е съвсем невъзможно.

"Дори да приемем, че взривно са навлезели в Черно море води, то при достигането им до нас те ще са много силно разредени. За да се зарази човек са нужни 1 милион погълнати бактерии - това означава, че човек трябва да се грижи за холерно болен и да го обслужва. Едва тогава има риск от зараза", посочи още проф. Петрова.

Тя обясни, че в топлото време тези микроби виреят много по-бързо, но слънчевото греене ги убива. А най-съществено е, че разреждането в Черно море ги убива. Така максималната им устойчивост е няколко седмици.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дртiй УАЙТ-BOY!
преди 10 месеца
Тия двамцата уж-учени споко може да си върнат дипломата там, откъдето са им я пАдАрили, щото всички добре помним, че ЧМ е затворена еко-система, ако мога така да се изразя и съответно това, което идва от UKA нема начин да не достигне и наште брегове, тъй че ... майната им на заключенията им. Отделно, неколко румънски любители и последователи на морските бани изрично подчертаха, че НЯМА да влизат в морето, поне в рамките на тази календарна год... Сигнализирай за неуместен коментар