Блинкен: Не водим преговори с Иран за ядрената сделка

Вашингтон и Техеран не са близо до подобни споразумения, обяви Държавният секретар на САЩ

16.06.2023 | 21:53 Редактор: Вяра Димова
Блинкен: Не водим преговори с Иран за ядрената сделка

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отрече информацията, че Вашингтон и Техеран са близо до споразумения за ограничаване на иранската ядрена програма и освобождаване на задържани от Техеран американски граждани, предаде АФП.

"Що се отнася до Иран, някои от съобщенията, които видяхме за споразумение по ядрените въпроси или по този въпрос за задържаните, просто не са точни и не са верни", каза Блинкен, когато бе попитан за непреки преговори с посредничеството на Оман.

В понеделник Иран заяви, че води непреки преговори със Съединените щати чрез Султаната Оман, като в дневния ред са включени ядрените въпроси, американските санкции и задържани лица. Това предизвика съобщения, че двете страни, които не са водили преки преговори от години, може да се доближат до сделка.

"Приветстваме усилията на официалните лица на Оман и чрез този посредник разменихме съобщения с другата страна" относно отмяната на американските санкции, заяви в понеделник говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

"Никога не сме спирали дипломатическите процеси", добави той, като подчерта, че разговорите "не са били тайни".

Двете страни вече две години не могат да постигнат споразумение по повод желанието на президента Джо Байдън да съживи споразумението от 2015 г., което предостави на Техеран така необходимото облекчаване на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената му програма, предаде БГНЕС.

Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп едностранно се оттегли от сделката през 2018 г. и оттогава Техеран постоянно напредва в развитието на ядрената си индустрия. Миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отново заяви, че страната не възнамерява да се сдобие с ядрено оръжие.

Снимка: БГНЕС