Руски хакери удариха енергийното министерство на САЩ

Групировката "Cl0p" съобщи, че няма да се възползва от данните, до които се е добрала

16.06.2023 | 10:33 Редактор: Юлиан Христов
Руски хакери удариха енергийното министерство на САЩ

Енергийното министерство и няколко други институции в САЩ станаха мишена на глобална хакерска атака, извършена чрез слабо място в широко използван софтуер за прехвърляне на файлове, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

По-специално става дума за пропуск в сигурността на програмата MOVEit TRANSFER, от който хакерите са се възползвали и са "компрометирали" данни в две структури към енергийното ведомство. Засегнатите организации към министерството са университетският консорциум Oak Ridge Universities и Пилотният завод за изолация на отпадъци Waste Isolation Pilot Plant - обект в Ню Мексико за депониране на ядрени отпадъци от отбранителния сектор.

Мишена на атаката са били още "Shell", Университетската система на Джорджия, университета "Джонс Хопкинс" и Johns Hopkins Health System, става ясно от съобщения, разпространени от трите организации. Последната е организация с нестопанска цел, управляваща шест болници и центрове за оказване на първична медицинска помощ.

Новите жертви влизат във все по-набъбващия списък на организации в САЩ, Великобритания и други страни, чиито системи биват хакнати чрез софтуера MOVEit Transfer. Хакерите са се възползвали от пропуск в сигурността, който производителят "Прогрес Софтуер" откри миналия месец, съобщава БТА.

Свързаната с Русия група за изнудване "Cl0p", която си приписа заслугата за хакването на MOVEit, обяви по-рано, че няма да се възползва от никакви данни, откраднати от правителствени агенции, и че е изтрила всички подобни данни. Тя засега не е отговорила на запитване на Ройтерс за допълнителен коментар по темата.

Службата за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на САЩ (СИСА) заяви, че помага на няколко федерални агенции, които са били хакнати, но не уточни на кои. Оттам поясниха, че при атаката не са нанесени значителни поражения.

Снимка: Pixabay