Деветима египтяни са арестувани за корабокрушението в Гърция, 570 души изчезнаха в морето

Тарифата за превоз до Европа била между 4000 и 6000 евро на човек

16.06.2023 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Девет души са арестувани след трагедията със загинали десетки мигранти край бреговете на гръцкия полуостров Пелопонес. Там преди дни се преобърна кораб, натоварен с бежанци. До момента са намерени 78 тела. Издирвателните акции продължават.

Арестуваните са египетски граждани. Те набирали "клиенти" – кандидат-мигранти, чрез страница в интернет. Според гръцки медии тарифата за превоз до Европа била между 4000 и 6000 евро на човек.

Спасителните операции продължават, но надеждите да бъдат намерени оцелели намаляват. През последните 24 часа издирванията на бреговата охрана са безрезултатни. 

Има оценки, според които хората в неизвестност са близо 570 души. Смята се, че на борда си били до 750 души, включително десетки жени и деца. Предполага се, че някои са били затворени в трюмовете, когато е станало корабокрушението. 

Периметърът на зоната, в която се провежда операцията, е разширен. Говорителят на бреговата охрана Никос Алексиу потвърди, че издирванията продължават и дори не е обсъждано спиране на акциите. До момента бреговата охрана е извадила 78 тела. Спасените са над от 100, повечето от тях са преместени в център за бежанци в областта Атика.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС