Русия осъди българин на 12 години затвор за опит да пласира 40 кг кокаин

Той ще излежи присъдата си в български затвор

14.06.2023 | 17:10 Редактор: Юлиан Христов
Русия осъди българин на 12 години затвор за опит да пласира 40 кг кокаин

С влязла в сила присъда на Петроградския районен съд на Санкт Петербург е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 12 години на българския гражданин К. Т. Той е признат за виновен за опит за разпространение на наркотици в особено големи размери в Руската федерация, съобщават от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

От мотивите на съдебния акт става ясно, че на 31 август 2018 г. К. Т., заедно с още две лица, са задържани от правораздавателните органи с 39,840 кг кокаин, предназначен за разпространение на територията на Руската федерация. Намереното количество наркотици е в особено големи размери съгласно руското законодателство.

На 15.03.2023 г. на К. Т. е предаден на българските власти и настанен в Затвора – София. На основание чл. 457, ал. 1 от НПК главният прокурор на Република България е сезирал Софийски градски съд (СГС) с предложение за приспособяване на присъдата по отношение на трансферирания български гражданин.

За това престъпление българският закон е предвидил наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв. СГП намира, че няма основание за изменение размера на наложеното от руския съд наказание.

Времето, в което българинът е бил задържан от руските власти и по-късно преместен в затвора в София, ще бъде зачетено.

Двете държави са се споразумели за предаване на осъденото лице, в резултат на което на 15.03.2023 г. К. Т. е приведен на територията на Република България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR