Изпращат Берлускони с държавни почести, стотици посрещнаха ковчега му в Аркоре

В сряда в Италия е обявен национален траур

13.06.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще бъде изпратен в последния му път с държавни почести утре в катедралата на Милано. В същия ден в Италия е обявен и национален траур.

Службата в Миланската катедрала ще води архиепископът на града монсеньор Марио Делпини, в присъствието на държавния глава Серджо Матарела. Официалните институции вече преустановиха работа, а знамената са свалени наполовина.

Ковчегът с тленните останки на Берлускони беше посрещнат с аплодисменти край вилата му в Аркоре от стотици присъстващи, с много цветя, знамена на партията му "Форца Италия", на футболните клубове "Милан" и "Монца", на които той бе президент.

Президентът на Италия Серджо Матарела направи изявление, в което посочи, че той бе велик политически лидер, белязал историята на италианската република. Папа Франциск изтъкна енергичното политическо присъствие на Силвио Берлускони.

На фона на противоречивия му личен живот, Берлускони със сигурност ще остане в историята като един най-продължителните премиери на Италия. Той бе и един от най-богатите италианци. Състоянието му се оценява на над 4 млрд. евро, което ще бъде поделено от петте му деца и, евентуално, от последната му жена - 33 годишната депутатка от "Форца Италия" Марта Фашина.

Преди две години двамата се ожениха, но италианските медии съобщиха, че бракът им не е бил вписан официално.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС