Нови сблъсъци - полицията в Косово арестува лидер на сръбска паравоенна група

Около 100 сърби се противопоставиха на униформените

13.06.2023 | 17:40 Редактор: Вяра Димова
Нови сблъсъци - полицията в Косово арестува лидер на сръбска паравоенна група

Косовската полиция и етнически сърби отново влязоха в сблъсъци в ключовия град Митровица в Северно Косово, след като министър-председателят Албин Курти представи нов план за намаляване на продължаващото вече седмици напрежение, съобщи "КоССев".

Сблъсъците избухнаха, след като косовската полиция арестува заподозрян лидер на сръбска паравоенна група. 

Сирената за въздушна тревога свиреше в града, докато около 100 сърби се събраха в напрегнато противопоставяне с полицията.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла заяви, че трима полицаи са "леко" ранени при мелето и потвърди, че полицията е арестувала лице, заподозряно в организирането на нападението срещу войските на НАТО миналия месец.

"Днес косовската полиция арестува един от лидерите на престъпната група "Гражданска защита" и ръководител на престъпните банди, които през годините тероризираха нашите граждани", каза министърът в изявление, публикувано в социалните медии, пише БГНЕС.

Сблъсъците в северната част на страната се случиха в момент, когато министър-председателят Курти представи план от пет точки за намаляване на напрежението.

Снимка: БГНЕС