Курти излезе с план от 5 точки за намаляване на напрежението в Северно Косово

"Престъпните групи трябва да бъдат идентифицирани и незабавно преследвани", заяви министър-председателят

13.06.2023 | 18:07 Редактор: Вяра Димова
Курти излезе с план от 5 точки за намаляване на напрежението в Северно Косово

Министър-председателят на Косово Албин Курти представи предложение от пет точки за намаляване на напрежението в Северно Косово, след като се срещна с посланиците на страните от групата на Квинтета (Quint). Квинтетът е неформална международна организация, състояща се от САЩ, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

След срещата с Групата на петте Курти заяви, че е представил предложението си от пет точки на международните представители, като се започне от върховния представител по външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел. "Планът от пет точки започва с върховенството на закона в Северно Косово", заяви той.

"Престъпните групи трябва да бъдат идентифицирани и незабавно преследвани", уточни той.

Втората точка от е незабавното изтегляне на всички т. нар. "групи за насилие" и спиране на престъпните дейности. В плана се предлага също така косовската полиция и КФОР или ЕУЛЕКС (мисията на Европейския съюз в Косово) да извършват съвместни оценки на сигурността на всеки 15 дни.

"Изразих готовността си за деескалация на ситуацията в Севера, за което първата точка е върховенството на закона". "ЕС има мисия за върховенството на закона в Косово, най-голямата външна мисия на ЕС в рамките на политиката за сигурност и отбрана е ЕУЛЕКС, а къде е по-необходима тази мисия, освен в Северно Косово?", запита косовският министър-председател.

Ако тези условия бъдат спазени, като четвърта точка от предложението ще последва обявяването на извънредни избори, съобщава вестник "Koha".

Петата точка се отнася до диалога в Брюксел, а Курти предлага Белград и Прищина незабавно да се върнат на масата за преговори с цел нормализиране на отношенията, пише БГНЕС.

Той заяви, че би се съгласил с провеждането на нови избори в Северно Косово, но подчерта, че очаква отговори и по-нататъшни дискусии с Брюксел по този въпрос.

"Заинтересован съм от провеждането на нови избори в Севера, разбирам, че избирателната активност е ниска, легитимността в тези общини далеч не е съвършена, но не можеш да излезеш на улицата с другарите си с бомби и куршуми и да влезеш в общинската администрация. Необходим е изборен процес. Това е моето предложение въз основа на отговорностите, които имам, и очаквам отговор и по-нататъшни преговори с Брюксел по този въпрос", каза Курти.

Той очаква от Борел да оцени "готовността" на Косово за съвместна оценка на сигурността в северната част на страната и за провеждане на нови извънредни избори.

Снимка: БГНЕС