РСМ и САЩ се разбраха за сътрудничество в отбраната в следващите 10 години

Скопие: Северна Македония е дългогодишен и отличен приятел на Съединените щати

13.06.2023 | 11:37 Редактор: Тодор Петров
РСМ и САЩ се разбраха за сътрудничество в отбраната в следващите 10 години

Министърът на отбраната Славянка Петровска и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин поставиха на среща в Пентагона основите за развитие на отбранителното сътрудничество между съюзниците - Северна Македония и САЩ, за следващите десет години.

Новата пътна карта, която беше подписана в Пентагона, определя областите в македонско-американското отбранително сътрудничество, които ще бъдат приоритетни през следващото десетилетие и чрез които ще се развива отбраната и армията.

"Северна Македония вече е член на НАТО и ние, заедно със Съединените американски щати, стоим рамо до рамо в справянето с общите предизвикателства пред сигурността. Миналата година Съединените щати ни оказаха огромна подкрепа, която не беше само финансова. Обменихме знания и опит, практикувахме и тренирахме заедно и сме горди, че допринасяме за сигурността на НАТО и региона", каза Петровска на срещата.

"Северна Македония е дългогодишен и отличен приятел на Съединените щати, с когото споделяме едни и същи интереси и ценности. Гордея се, че имаме дългосрочно и силно двустранно партньорство, а пътната карта за следващите 10 години показва, че можем да работим заедно за модернизацията и заедно да се изправим пред глобалните предизвикателства", посочи Остин.

Той изрази благодарност за всичко, което Северна Македония е направила в подкрепа на украинския народ, за укрепването на източното крило на Алианса чрез участие в многонационалните сили на НАТО в Латвия, България и Румъния, както и за сигурността на региона чрез участие в мисията на НАТО в Косово, КФОР.

На срещата беше обсъдена и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като министър Петровска и министърът на отбраната Остин заключиха, че са необходими бързи стъпки напред и ясен сигнал, че процесът върви към основната цел – членството в Съюза, пише БГНЕС. 

Снимка: Bloomberg.com