Изтребители на НАТО вдигани за "заплашителни" полети на руски самолети

Машините са влизали в международното въздушно пространство без предварително попълнен летателен план и радиовръзка

12.06.2023 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева
Изтребители на НАТО вдигани за

Общо 15 полета са били предприети за разследване на възможни заплахи миналата седмица, съобщиха от Министерството на отбраната на Литва. Това е най-големият брой за една седмица през тази година.

Изтребители на НАТО са излетели на няколко мисии за разследване на неидентифицирани руски военни самолети над Балтийско море. Съобщава се, че повечето от тях са оперирали в международното въздушно пространство без предварително попълнен летателен план, сигнал от транспондера или радиовръзка. Министерството свързва това с поредицата от военни учения, които балтийските държави провеждат както на национално ниво, така и съвместно със съюзници от НАТО.

В момента в Балтийско море се провежда ежегодното военноморско учение BALTOPS, ръководено от САЩ, в което участват 50 кораба и катера от 19 държави от НАТО и Швеция, уточнява БГНЕС.

Руският Балтийски флот също провежда военни учения, съобщиха от министерството за „Baltic News Service“.

Естония, Латвия и Литва не разполагат със собствени изтребители. По тази причина съюзниците от НАТО редовно изпращат изтребители и персонал в района на Североизточна Европа.

Снимка: Bloomberg.com