Успехите и скандалите съпътстваха живота му: Това е Силвио Берлускони

През 2016 г. той претърпя операция за смяна на дефектна аортна клапа

12.06.2023 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова
Успехите и скандалите съпътстваха живота му: Това е Силвио Берлускони

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст. Медийният магнат, който ръководи три италиански правителства между 1994 и 2011 г. и чиято партия "Форца Италия" е младши партньор в настоящата управляваща коалиция, от известно време страдаше от левкемия.

Берлускони беше един от най-ярките италиански политици, който се завърна на политическата сцена през 2017 г. въпреки кариерата си, белязана от секс скандали, безброй обвинения в корупция и присъда за данъчни измами.

ber1

Той почина в болница "Сан Рафаеле" в Милано, където тази пролет прекара шест седмици в лечение на белодробна инфекция, свързана с хронична миеломоноцитна левкемия, преди да бъде приет отново в лечебното заведение.

Роден в Милано през 1936 г. в семейство от средната класа, Берлускони започва бизнес кариерата си в областта на строителството на недвижими имоти, след което основава Mediaset, най-голямата италианска комерсиална телевизионна компания. Между 1986 г. и 2017 г. той е собственик и на световноизвестния футболния клуб "Милан".

"Форца Италия" е основана през 1993 г. Година по-късно Берлускони е първият министър-председател, избран без преди това да е заемал правителствен пост, а вторият му мандат, между 2001 и 2006 г., е най-дългият мандат на италиански лидер след Втората световна война и управлението на диктатора Бенито Мусолини. Той се връща на власт през 2008 г., но е принуден да подаде оставка през 2011 г. в условията на остра дългова криза.

ber2

В края на 2012 г. Берлускони е осъден за данъчни измами, за което излежава едногодишната си присъда, полагайки почасов общественополезен труд в дом в Милано. Забраната му да се кандидатира за поста е отменена навреме за парламентарните избори през 2018 г., когато "Форца Италия" се кандидатира в коалиция с "Лига" и "Италиански братя", но не успя да събере необходимите 40% за управление.

През 2019 г. Берлускони печели място в Европейския парламент, а на общите избори през октомври 2022 г. партията му се връща на власт в коалиция, водена от "Италиански братя" на Джорджа Мелони. Берлускони е избран и за сенатор.

Наричан "Il Cavaliere" (рицарят), Берлускони често е смятан за "кралят на влиянието" в италианската политика или човекът, който има основен контрол върху назначенията на ръководни длъжности.

ber3

През 2016 г. той претърпя операция за смяна на дефектна аортна клапа, а през септември 2020 г. бе приет в болница с Ковид-19. Берлускони имаше продължителни усложнения, свързани с вируса - преживяване, което той описва като "най-лошото в живота ми", припомня БГНЕС.

Политикът е женен два пъти, като седем години има връзка с 37-годишната Франческа Паскал, преди да се обвърже с 33-годишната Марта Фашина, депутат от "Форца Италия", с която сключи "символичен брак" през март 2022 г. Берлускони оставя наследството си на пет деца.

Снимки: БГНЕС