Учени: Ковид-19 не е изчезнал, заразява животни и чака нова атака

Вирусът живее дори сред домашните кучета и котки

11.06.2023 | 15:57 Редактор: Вяра Димова
Учени: Ковид-19 не е изчезнал, заразява животни и чака нова атака

Пандемията от Ковид-19 бързо се оттегли от колективната ни памет, но вирусът, който я предизвика, продължава да дебне в канализацията, в задните дворове, а може би дори и в нашия хол, съобщава ДПА.

Коронавирусът, който предизвика повече от 750 милиона инфекции сред хората и близо 7 милиона смъртни случая по света, се разпространява и сред животните. Лъвовете и тигрите го прихващат. Заразяват се домашните кучета и котки. Учените дори са открили SARS-CoV-2 в броненосци, мравояди, видри, ламантини и др.

Най-малко 32 животински вида в 39 държави са с потвърдени инфекции с коронавирус. В по-голямата си част животните не се разболяват тежко. Въпреки това, някои от тях са способни да предадат вируса на други представители на своя вид точно както безсимптомните хора, които стават "пасивни разпространители".

Способността на коронавируса да заразява толкова много различни животни и да се разпространява в рамките на някои от тези популации е тревожна новина: това означава, че на практика няма шанс светът някога да се отърве от този особено разрушителен коронавирус, смятат учените.

И това дори не е най-лошото: Докато SARS-CoV-2 се разпространява сред животните, вирусът има възможност да придобие нови мутации, които могат да го направят по-опасен за хората. Ако обстоятелствата се подредят по лош сценарий, резултатът ще бъде Пандемия 2.0. Учените не твърдят, че този сценарий е вероятен. Но той не е изключен.

Когато даден вирус, който е разболял хората, отмине, но продължи да циркулира в популация от животни, тези същества се превръщат в това, което учените наричат "резервоар", информира БТА.

Вирусолози, имунолози и учени, занимаващи се с дивата природа, са доказали, че няколко животински вида притежават някои от необходимите способности, за да се превърнат в резервоар.

Една животинска популация - белоопашатият елен - продължава да предава SARS-CoV-2 помежду си. Друга - американската норка - може не само да се зарази, но и да се зарази повторно с пандемичния вирус, което поражда перспективата той да продължи да живее безкрайно дълго. И в двата случая проучванията показват, че коронавирусът активно мутира, за да се адаптира към новия вид гостоприемник.

Световната здравна организация е толкова загрижена, че животните ще се превърнат в убежище на пандемичния вирус, че призова всички страни членки да провеждат активно наблюдение на дивите си животни.

Снимка: pixabay