"Ню Йорк таймс": Путин ще обяви нова мобилизация, ако украинската контраатака е успешна

Този път привиканите под знамената новобранци може да са дори повече, отбелязва агенция УНИАН

11.06.2023 | 14:32 Редактор: Вяра Димова

Ако украинската контраофанзива се окаже достатъчно успешна, Кремъл може да обяви нова вълна на мобилизация в Русия. Този път привиканите под знамената новобранци може да са дори повече, отколкото миналата есен, съобщава украинската агенция УНИАН. Информацията е на в. "Ню Йорк таймс", който цитира мнение, изразено от няколко западни политици, пожелали анонимност.

В лични разговори американски и европейски  признават, че изтласкването на всички руски войски от окупираната украинска територия като част от настоящата контраофанзива е нисковероятно. Въпреки това се очертават две възможности за отбелязване на "успех": ако украинската армия си възвърне и задържи ключови участъци от територията, окупирана преди това от руснаците, или ако Киев нанесе на силите на Москва изтощителен удар, който да накара Кремъл да постави под въпрос перспективите за по-нататъшна война срещу Украйна.

По оценка на американските разузнавателни агенции най-вероятните сценарии са малки победи за Украйна в началната фаза на военните действия, като например отвоюване на части от Донбас или изтласкване на Русия от селскостопанските и минните райони в Югоизточна Украйна.

"Превземането на атомната електроцентрала Запорожие би било както символична, така и стратегическа победа, която ще върне в ръцете на Украйна една от най-големите атомни електроцентрали в света и важен източник на електроенергия", според цитирания документ, пише "Труд".

Представители на САЩ и Европа твърдят, че за Украйна е важно да прекъсне или поне да намали площта на т.нар. "сухопътен мост към Крим", който улеснява военната логистика на руснаците. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 3
Едуард Петров - Едо
преди 10 месеца
Русия е непобедима! Нали няма да я предизвикате, да натисне ядрения бутон! Ако активира Посейдоните, Америка ще стане Атлантида! Сигнализирай за неуместен коментар