Гърция поставя ограда по границата, за да спре мигрантите по река Марица

Големи групи всеки ден правят опити за влизане в страната, обявиха властите

11.06.2023 | 12:49 Редактор: Вяра Димова
Гърция поставя ограда по границата, за да спре мигрантите по река Марица

Гърция спешно поставя ограда, която да спре навлизането на нелегални мигранти по река Марица. Големи групи мигранти всеки ден правят опити за влизане в страната, като поставят на риск живота на майки с деца, съобщават местните власти от Еврос.

Изграждането на оградата на сухопътната граница с Турция ще продължи, заяви бившият премиер Кириакос Мицотакис в предизборната кампания. Единственият участък от където ежедневно се правят опити за влизане на нелегални мигранти е река Марица.

Трафикантите ги превозват с лодки до остров на реката и от там гръцките власти провеждат спасителни операции. За да се прекрати този път, по нареждане на ръководството на министерството на отбраната по спешност се заменя съществуващата до сега телена ограда по поречието на реката с висока желязна преграда, съобщи БНР.

В същото време гръцките власти засилиха охраната по цялата сухопътна граница с Турция. Влизането по река Марица е рисковано, защото от там трафикантите прекарват много майки с деца, съобщават местните власти.

Медиите съобщават за телефонен разговор между служебния министър на външните работи с турския му колега за овладяване на ситуацията по границата.

Снимка: БГНЕС