Топлото и сухо време вдига цените на кафето и захарта, търговци държат продукцията под ключ

Делът от пазара на суровини не се поддава на дефлационната тенденция

10.06.2023 | 14:55 Редактор: Вяра Димова
Топлото и сухо време вдига цените на кафето и захарта, търговци държат продукцията под ключ

Има една пътека в магазина за хранителни стоки, в която инфлацията изглежда изключително устойчива: лакомствата за удоволствие.

Помислете за кафе, шоколадови бонбони и любимите си закуски. Цените на тези стоки се повишиха тази година поради ограниченията в предлагането. Завръщането на Ел Ниньо и перспективите за по-топло и сухо време в страните производителки сега заплашват да изострят ограниченото предлагане.

В Обединеното кралство търговците на дребно заключват буркани с разтворимо кафе в охранителни каси, за да предотвратят кражби. В Япония един от гигантите за производство на напитки спря продажбата на портокалов сок Tropicana поради недостиг. В Германия пък производителите на шоколад и бисквити се оплакват от рязкото покачване на цените на захарта и какаото.

Заедно със златото, това е един дял от пазара на суровини, който не се поддава на дефлационната тенденция, въпреки че разходите за основни хранителни продукти като хляб и тестени изделия намаляват. Тази седмица цените на робустата се повишиха до най-високото си ниво поне от 2008 г. насам, което оскъпи достъпа на купувачите по света до евтина напитка.

Цените на тези суровини се представиха най-добре през тази година, като нараснаха с около 24%, докато по-широкият селскостопански индекс се понижи с 3%, повлиян от спада на цените на пшеницата и царевицата.

"Потребителите ще започнат да виждат, че разходите за хляб и макаронени изделия намаляват, тъй като цените на зърнените култури се понижиха, но последното нещо, което ще падне, ще бъде вашата захар, кафе и сладкиши", каза Кона Хаке, ръководител на изследователския отдел в ED&F Man.

За вече изстрадалите производители на шоколад болката, причинена от Ел Ниньо, може да се задълбочи. Според Фуад Мохамед Абубакар, ръководител на Ганаската компания за търговия с какао, производството на какаови зърна в Западна Африка - най-големият регион за отглеждане на какао - може да спадне през следващия сезон с до 8% поради неблагоприятните климатични условия.

Цените на какаото вече се повишиха до най-високите си стойности за последните седем години през този сезон след разочароващата реколта в най-големия износител Кот д'Ивоар, която задълбочи световния дефицит.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay