Сушата сериозно заплашва производството на алкохол

Водата формира над 60% от напитките и 90% от бирата

07.06.2023 | 14:45 Редактор: Вяра Димова
Сушата сериозно заплашва производството на алкохол

Най-голямата компания за производство на алкохол в света Diageo е обезпокоена, че климатичните промени ще доведат до дефицит на онази съставка, която е жизнено важна за производството на алкохолните ѝ напитки – водата.

Сигурността на водните ресурси представлява най-значителния риск, свързан с климатичните промени, за производителя на джина Tanqueray, бирата Guinness и напитката Baileys Irish Cream, посочва Майкъл Алекзандър, глобален ръководител за водната, екологичната и земеделската устойчивост в Diageo, която е имала 43 обекта в затруднени откъм водни ресурси зони в света миналата година

"Може да бъдеш най-ефективната пивоварна или дестилерия в света. Но това все пак няма да намали риска ти, ако има суша", казва Алекзандър в интервю.

Планетата се затопля със бърз темп, предизвиквайки по-интензивни горещи вълни, необичайно дълги сухи периоди и нарушени метеорологични модели. Това принуждава компаниите – от производителя на дънки Levi Strauss & Co. до британската компания за хотелиерство Whitbread, да възприемат стратегии, които използват по-малко вода в индустрии, известни с високата си употреба.

Diageo предприема подобни стъпки. Тя наблюдава проекти за водна ефективност в Турция и иска да намали употребата на вода до 2030 г. Водата формира над 60% от алкохолните напитки и 90% от бирата. Останалите съставки – грозде и зърно – също зависят от напояване при земеделието, което прави водните доставки абсолютно критични за веригата на доставки на Diageo.

Базираната в Лондон компания се ангажира да възстанови повече вода, отколкото използва, във всички „райони с недостиг на вода“, където работи, до 2026 г. Това са региони, където търсенето на вода надвишава предлагането през някои периоди или слабото качество ограничава употребата ѝ.

През последните три до пет години Diageo е започнала да работи с потребители на вода извън своята верига за доставки, като фермери, компании за комунални услуги, други големи индустрии и правителства, насърчавайки закони, насочени към предотвратяване на недостига на вода.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay