Руският посланик в САЩ: Вашингтон не иска дипломация, подтиква марионетките си към още жертви

Министерството на отбраната на САЩ обяви поредния пакет от военна помощ на стойност 2,1 млрд. щатски долара за Украйна

10.06.2023 | 12:06 Редактор: Петя Кръстева
Руският посланик в САЩ: Вашингтон не иска дипломация, подтиква марионетките си към още жертви

Американската администрация няма намерение да търси дипломатическо решение на конфликта в Украйна и продължава да изпраща оръжия на киевското правителство, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, съобщиха руските държавни медии.

"Съединените щати продължават да зареждат подопечните си с нови партиди смъртоносни оръжия. Отделянето на такива внушителни финансови средства за тези цели доказва едно: Вашингтон не възнамерява да търси пътища за дипломатическо уреждане на конфликта", каза руският дипломат.

Той подчерта още, че длъжностни лица от сегашната администрация на Вашингтон "не са направили нищо, за да доведат Зеленския режим на масата за преговори".

"Напротив, САЩ методично подтикваха своите марионетки да продължат да жертват човешки животи в името на една дива цел - да нанесат "стратегическо поражение" на Русия. Невъзможно е Вашингтон да се откаже от тази задача. На карта е заложена репутацията на ръководството на страната, което е избрало пътя на войната, а не на дипломатическите резултати", добави Антонов, cцитиран от БГНЕС.

В петък Министерството на отбраната на САЩ обяви поредния пакет от военна помощ на стойност 2,1 млрд. щатски долара за Украйна. Според Пентагона системите за противовъздушна отбрана и боеприпасите ще бъдат закупени от производители или партньори и доставени на Украйна. Пакетът ще включва системи за противовъздушна отбрана "Ястреб", 105- и 203-милиметрови артилерийски снаряди, дронове "Пума" и ракетни системи с лазерно насочване. Освен това, американската страна ще осигури подкрепа за дейности по обучение и поддръжка.

Снимка: БГНЕС