Милиони нуждаещи се остават без храна, хуманитарна криза "дави" Украйна

Помощта на ООН е успяла да достигне до 30 000 души в наводнените райони

10.06.2023 | 07:35 Редактор: Петя Кръстева
Милиони нуждаещи се остават без храна, хуманитарна криза

Хуманитарната обстановка в Украйна стана "много по-тежка" след скъсването на стената на язовир "Каховка", заяви пред Асошиейтед прес заместник генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Високопоставеният служител на Обединените нации посочи, че "извънредно голям брой" - 700 000 души, в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, като предупреди, че опустошенията, причинени от наводнението в Украйна, която е една от житниците на света, почти неизбежно ще доведе до намаляване на зърнения износ, а оттам и до повишаване на цените на продоволствените стоки по света и до недохранване за милиони нуждаещи се.

"Това е изключително комплексен проблем", каза Грифитс в интервюто. 

Той посочи, че помощта на ООН е успяла да достигне до 30 000 души в наводнените райони под украински контрол, основно чрез украински хуманитарни организации. Засега Русия не е предоставила достъп до контролираните от нея територии в Херсонска област, за да може подпомагането да достигне до пострадалите и там.

Грифитс заяви, че в сряда се е срещнал с постоянния представител на Москва в ООН Василий Небензя, за да поиска от руските власти "екипите на ООН в Украйна да бъдат пропуснати през фронтовата линия, за да могат да предоставят помощ на нуждаещите се украинци в тези райони", пише БТА.

Наводнени са земеделски площи, очертава се и проблем с водата за охлаждане на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и се снабдява от язовира, добави той. Той отбеляза, че са наводнени и минни полета, което означава, че тези мини може да бъдат отнесени от водата и "да започнат да се появяват на места, където никой не очаква", застрашавайки хора, включително и деца.

Грифитс посочи, че поради широкия кръг последици от скъсването на язовирната стена е почти сигурно, че ООН ще отправи извънреден призив за събиране средства, с които да се помогне на Украйна да се справи с положението

Снимка: БГНЕС