Русия блокира GPS сигнали заради опасност от дронове, смущава навигацията на самолети

Експертите отбелязаха увеличение на покупките на ограничаващите GPS устройства

08.06.2023 | 10:29 Редактор: Петя Кръстева
Русия блокира GPS сигнали заради опасност от дронове, смущава навигацията на самолети

След нападенията с дронове Русия увеличи усилията си за блокиране на GPS сигналите, принуждавайки пилотите на европейските авиокомпании, изпълняващи полети до балтийските държави и Финландия, да използват алтернативни методи за навигация, съобщава Bloomberg.

В писмо на естонското министерство на транспорта, което цитира агенцията, се казва, че през последните дни получаването на сигналите на глобалната система за позициониране в повечето части на страната е затруднено поради смущения. Според Естонската агенция за защита на потребителите източникът на смущенията се намира в Ленинградска област. В същото време агенцията отбелязва, че наземните сигнали продължават да работят.

Естонското министерство на отбраната смята, че потискането на GPS сигналите е една от възможните мерки на Русия за осигуряване на защита на важни обекти на територията на страната. "В такива случаи е възможно да има ситуации, при които заглушаването на сигнала да повлияе и на използването на GPS в близките райони", заявиха от министерството на отбраната.

На 3 май пресслужбата на Кремъл съобщи за нападение с дрон срещу резиденцията на президента Владимир Путин в Кремъл в Москва. Руските власти обвиниха Украйна за нападението. Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за терористичния акт. Украинският президент Владимир Зеленски отрече да е замесен в инцидента.

Безпилотни апарати атакуваха Москва и Московска област и сутринта на 30 май. По данни на Министерството на отбраната в нападението са участвали осем дрона, като всички са били поразени. Владимир Путин заяви, че нападението е било отговор на Киев на удара на Москва по централата на украинското разузнаване. Украинските власти отрекоха да са замесени в нея, пише БГНЕС.

След началото на атаката системата GPS, която може да се използва за насочване на безпилотни апарати, беше блокирана в Москва и региона. Това, както и блокирането на редица улици, не само предизвика задръствания, но и доведе до проблеми с геопозиционирането, което се отрази на таксиметровите услуги. Експертите отбелязаха увеличение на покупките на устройства, които блокират GPS сигналите.

Снимка: БГНЕС