Три часа оперирали папа Франциск от херния, светият отец отмени срещите си до 18 юни

Интервенцията е преминала без усложнения

07.06.2023 | 22:16 Редактор: Петя Кръстева
Три часа оперирали папа Франциск от херния, светият отец отмени срещите си до 18 юни

Папа Франциск претърпя операция на болезнена коремна херния, която завърши без усложнения, но която съживи опасенията за все по-крехкото здраве на 86-годишния отец. По-рано през деня аржентинският понтифик беше приет в болница "Джемели" в Рим и се очаква да остане там няколко дни.

"Операцията приключи, тя премина без усложнения и продължи три часа", се казва в кратко изявление на пресслужбата на Ватикана в Telegram. Всички папски аудиенции са отменени до 18 юни.

Папата, който претърпя операция на дебелото черво през 2021 г., страдаше от херния, която "причиняваше повтарящи се, болезнени и влошаващи се" симптоми, заяви по-рано говорителят на Ватикана Матео Бруни. Франциск изглеждаше в добро настроение, докато водеше седмичната си обща аудиенция във Ватикана, като махаше на събралите се тълпи, докато правеше обиколка на площад "Свети Петър". След това той отпътува за болницата с белия си автомобил "Фиат 500", ескортиран от полицията.

Франциск е страдал от инцизионна херния, която може да се образува върху белег от предишна операция, съобщиха от Ватикана.

Ще бъде използвана протеза за възстановяване на коремната стена, а "престоят в здравното заведение ще продължи няколко дни", каза говорителят, цитиран от БГНЕС.

Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин заяви по-рано, че след като операцията приключи, "ако има неща, които трябва да се решат, те ще бъдат отнесени до папата в болницата".

Снимка: БГНЕС