Отново здравословни проблеми: Папа Франциск е с треска, отложи аудиенции

Появиха се спекулации, че 86-годишният папа може да избере да се пенсионира

26.05.2023 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова
Отново здравословни проблеми: Папа Франциск е с треска, отложи аудиенции

86-годишният папа Франциск има треска, съобщи говорител на Ватикана, предаде АФП.

"Поради болестно състояние с висока температура папа Франциск отмени аудиенциите", заяви говорителят на Ватикана Матео Бруни, без да дава подробности.

Програмата на папата не беше оповестена публично, както е обичайно.

В края на март Франциск беше приет в болница в Рим, където остана три нощи, след като имаше затруднения с дишането. Лекарите установиха, че респираторната инфекция е бронхит, и го лекуваха с антибиотици, на които той реагира бързо, припомня БГНЕС.

Нарастващите здравословни проблеми на Франциск през последната година предизвикаха широка загриженост, включително спекулации, че той може да избере да се пенсионира, вместо да остане на работа до края на живота си - избор, направен от предшественика му Бенедикт XVI. Немският богослов почина на 31 декември на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от поста.

В интервю за американската испаноезична мрежа Телемундо, излъчено в четвъртък, Франциск заяви, че здравето му е "много по-добро".

"Вече мога да ходя. Коляното ми се възстановява. Преди почти не можех да ходя, а сега вече мога. Някои дни са по-болезнени от други, като днешния", казва папата според стенограмата на интервюто.

Запитан за бронхита си, той каза, че лекарите са го хванали точно навреме: "Ако бяхме изчакали още няколко часа, щеше да е много по-сериозно. Но аз излязох (от болницата) след четири дни."

Снимка: БГНЕС