fallback

МААЕ увери: Няма заплаха за АЕЦ "Запорожие" след взрива в Каховската ВЕЦ

Ситуацията в централата е под контрол

06.06.2023 | 11:27 Автор: Михаела Димитрова

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" на атомната електроцентрала "Запорожие", след като взрив на част от стената на "Нова Каховка" в Южна Украйна по-рано във вторник прекъсна нейното охлаждане.

Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" също заяви, че пробивът на язовирна стена в Южна Украйна засега не представлява заплаха за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, предаде Ройтерс.

Директорът на контролираната от Русия електроцентрала Юрий Черничук посочи в изявление в Telegram, че ситуацията в атомната централа е стабилна. "Към момента няма заплахи за безопасността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в състояние "студено спиране", 1 - в състояние "топло спиране". Нивото на водата в охладителния басейн не се е променило и е 16,67 метра", посочи той.

Черничук каза, че водното охлаждане на басейните за съхранение на отработено ядрено гориво на съоръжението е в затворена верига и няма пряк контакт с вода, идваща от язовир "Нова Каховка", нито пък системата за отвеждане на топлината зависи от водата от резервоара, която може да се допълва с вода от "няколко алтернативни източника", предаде БНР.

Украинската държавна агенция за атомна енергия заяви по-рано във вторник, че ситуацията в централата е под контрол, но че бързо понижаващото се ниво на резервоара представлява "допълнителна заплаха" за най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback